Amputaatio

v. 2006
Videoinstallaatio
Pituus 12 min.

Teos kuvaa luopumista. Leikkausta tallentava kamera pysyy paikoillaan. Kuvaan rajautuu leikkauspöydällä makaavan ihmisen kasvot ja kankaan laskokset, joilla hänet on huolellisesti peitelty. Laskokset muistuttavat antiikin veistoksien tai renessanssin maalauksien estetiikasta. Väreinä on vastakkain dramaattinen punainen ja vihreä, katsoja jatkaa kuvaa mielessään sen reunojen yli.
Liikkuvan kuvan edessä katsoja odottaa esitystä, jotain pitäisi tapahtua. Videossa tapahtuu näennäisesti vähän, ainoa liike on potilaan hengityksen tahdissa liikkuva pisara intubaatioputkessa. Leikkaussalin äänistä voi kuitenkin päätellä jotain olevan tekeillä, ja teoksen nimi ohjaa katsojan ajatuksia. Katsojan ratkaistavaksi jää suhde dokumentoivan kuvan ja kokemuksellisen todellisuuden merkityksen välillä. Teoksessa on kyse, ei vain ruumiinsuhteensa, vaan oman maailmansuhteensa kohtaamisesta: mitä haluan säilyttää, rajata itseeni ja itselleni, mistä en halua luopua. Ja mitä sitten jos joskus olen tilanteessa, jossa joudun luopumaan?

Amputaatio -videossa todellisuus on raakamateriaalia, olemassa olevalle on annettu uudet suhteet ja merkitykset. Katsoja vastaa uuden todellisuuden kehittymisestä. Teoksen voima on sen ajatuksellisessa jatkuvuudessa, havainnoitsijan kokemusten, mielentilojen ja assosiaatioiden kierrossa. Sokeeraavuuden sijaan painottuu esteettinen, pohdiskeleva, jopa sensitiivinen tilanteen tulkinta.